This article is online available in Dutch. It was first published in Het Parool.
What to do when threatened with a brick? Offer a cup of coffee
De straat voor de deur van onze kersverse zelfbouw-wooncoöperatie op IJburg ligt open. Een gefrustreerde buurtbewoner bedreigde een stratenmaker met een baksteen en als reactie pakte de aannemer zijn biezen. Weken later heeft de gemeente nog steeds geen vervanger gevonden. Ondertussen wonen we aan een braakliggende zandbank, een Van Warmerdamachtige filmset.
Dat biedt inspiratie. Zoals altijd proberen we van elke nood een deugd te maken. Bij eerdere wegwerkzaamheden op het eiland stond het gehele wagenpark van de coöperatie tijdelijk elders geparkeerd. De parkeergarage was plotseling autovrij en enkele huisgenoten zagen hun kans schoon er een rollerdisco te beginnen. Waar vind je geschikter 550 vierkante meter glad beton, met een geluidsinstallatie en discolampen binnen handbereik?
Voor onze deur vormt zich een sinkhole. In de natte meimaand kon je erin kanoën. Eigenlijk hadden we karpers moeten uitzetten, hengels verhuren en visvergunningen verkopen. Toen de boel deze maand eindelijk inklonk, vonden twee huisgenoten hun fietsen terug op de bodem van de gracht. Misschien moeten we een western opnemen. “IJburg is te klein voor ons beiden,” zullen we tegen de baksteenbedreiger zeggen.
Protocol voor stenengooiers
Waarom zou je een stratenmaker bedreigen? Een andere aannemer vertelde mijn huisgenoot dat bedreigingen op bouwplaatsen aan de orde van de dag zijn. Sommige mensen zijn in de war, voelen zich ongehoord en raken in paniek. Dan is een steen een logisch instrument om je argument kracht bij te zetten. Ik schrok toen ik het hoorde. Deze aannemer had er zelfs een protocol voor. Hij biedt die mensen een kopje koffie aan. En een luisterend oor.
In de buurtapp ronkt inmiddels het onbegrip over de gemeente en de straatsituatie. Bij sommige buren stroomt het regenwater de kelderbak binnen. Anderen eisen dat de omgeving nu eindelijk eens gaat lijken op wat hen via de renders is voorgehouden. Niemand lijkt mijn mening te delen dat hobbelige zandwegen romantischer zijn dan bruingrijze bestrating. Waar lees je nu liever gedichten over?
Maar IJburg is een welgestelde wijk. Ondanks de hangjeugd en ontwerpfoutjes zijn de lijntjes met de omgevingsmanager kort en het contact met de wijkagenten is laagdrempelig. Het zal dus allemaal wel snel opgelost zijn. Tot die tijd hoop ik op meer regen om samen met de kinderen in de plassen te springen. Wie weet kunnen we dit weekend zeilen. Als de natte zomerrecords aanhouden bouwen we een onderzeeër.
Voor de verwarde buurtbewoner zetten we alvast het koffiezetapparaat aan.
•
18 juni 2024